Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Ctrl+v (paste)

Idi na stranu : 1, 2, 3, 4  Sledeći

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 4]

1 Ctrl+v (paste) taj Čet Nov 12, 2009 8:44 am

Angel :)

avatar
Moderator
Moderator
lol

2 Re: Ctrl+v (paste) taj Čet Nov 12, 2009 8:50 am

Maki


novi clan
novi clan
Ancxy

3 Re: Ctrl+v (paste) taj Čet Nov 12, 2009 8:50 am

Angel :)

avatar
Moderator
Moderator
Ctrl+v (paste)

4 Re: Ctrl+v (paste) taj Čet Nov 12, 2009 9:19 am

Ancxy

avatar
Administrator
Administrator
Leviathan

http://tutorijali.forum0.info

5 Re: Ctrl+v (paste) taj Čet Nov 12, 2009 12:33 pm

Unnamed

avatar
elitan clan
elitan clan
Sada cemo napisati nas prvi PHP kod,ovaj tutorial pokriva osnove php-a i sintase ukljucujuci i varijable.

Posto ste instalirali Dreamweaver pokrenite ga,i izbirajte PHP.

Pocinjemo sa jednostavnom HTML stranicom.

Kod:
<html>
<body>
Dobrodosli na moju prvo stranicu!
</body>
</html>

Ok,kod iznad ne radi nista posebno samo ispisuje Dobrodoslicu u browseru,sada ajde da dodamo malo php tagova na ovo.

Podsetnik:Svi PHP kodovi su pisani izmenjdu <?php i ?> tagova...sada cemo ispisati sve ovo iznad samo koristeci PHP.

Kod:
<html>

<body>

<?php

  echo "Dobrodosli na moju prvo stranicu!";

?>

</body>

</html>

Ovo bi trebalo da prikaze isto sto bi prikazala i HTML skriptica.
Ok,echo komanda outputuje sadrzaj izmedju " i " u browser.

Tako da ako bi hteli da napisete..lupam forum-racunara napisali bi ste echo "forum-racunara";

Primecujete ";" na kraju reda,svaka php instrukcija mora imati ";" na kraju.

So if we wanted to write "Welcome" we would write echo "Welcome";

Upoznavnje sa varijablama:

Sta su varijable?
Varijable nam pomazu da smestimo i vratimo podatke.
Sve varijable pocinju sa znakom dolara $ (shift+4)

Ime varijable moze sadrzati samo slova i brojeve ali prvo slovo mora biti slovo.Takodje moze sadrzati specijalne karaktere kao donja crta "_" pogledajte par primera:

Kod:
$sajt = 'forum-racunara.com' // validna varijabla
$4sajt = 'neces-dalje'; // ne validna varijabla jer pocinje brojem
$_4site = 'neces-dalje'; // ne validna varijabla jer pocinje donjom crtom "_"

Jos primera

Kod:
$testirajvarijablu1 = 1 + 1; // Daje vrednost 2.
$testirajvarijablu2 =1 – 1; // Daje vrednost 0.
$testirajvarijablu3 = 2 * 2; // Daje vrednost 4.
$testirajvarijablu4 = 2 / 2; // Daje vrednost 1.

Ok da vam pojasnim na primeru...ovde cu kreirati varijable $a i $b i pomnozicu ih. I rezultat ce biti varijabla $c,ajmo na posao =)
Kod:
//pocetak koda
<?php

$a = 5;  //kreirali smo varijablu i dali joj vrednost 5

$b = 2;  //kreirali smo drugu varijablu i dali joj vrednost 2



$c = $a * $b;  //pomnozili smo varijablu $a i $b i rezultat ubacili u varijablu $c

echo $c;  //ovom komandom smo ispisali rezultat tojest varijablu $c na ekranu (browseru)

?>
//kraj koda

PHP varijable su Case Sensitive znaci varijabla $a i varijabla $A su dve razlicite varijable!

Varijable mogu i da budu recenice,reci,brojevi bilo sta....evo primera

Kod:
//pocetak
<?php

$a = "Dobrodosli na moju prvu stranicu ";  //$a sadrzi recenicu

$A = 4;  //dok $A sadrzi vrednost 4



echo "Varijabla "a" sadrzi: $a";

echo "Varijabla "A" sadrzi: $A";



echo "$a $A";  //isipisuje obe varijable $a i $A

?>
//kraj

Eto toliko od mene,nadam se da ste nesto skontali i skapirali =)

6 Re: Ctrl+v (paste) taj Čet Nov 12, 2009 12:38 pm

Ancxy

avatar
Administrator
Administrator
</div><!--

http://tutorijali.forum0.info

7 Re: Ctrl+v (paste) taj Čet Nov 12, 2009 12:43 pm

Unnamed

avatar
elitan clan
elitan clan

8 Re: Ctrl+v (paste) taj Čet Nov 12, 2009 12:45 pm

Ancxy

avatar
Administrator
Administrator
ok.hvala ti puno..Very Happy
pm ukinut! Very Happy

http://tutorijali.forum0.info

9 Re: Ctrl+v (paste) taj Čet Nov 12, 2009 12:46 pm

Unnamed

avatar
elitan clan
elitan clan

10 Re: Ctrl+v (paste) taj Čet Nov 12, 2009 1:22 pm


<[:')}}

11 Re: Ctrl+v (paste) taj Čet Nov 12, 2009 2:28 pm

Ancxy

avatar
Administrator
Administrator

http://tutorijali.forum0.info

12 Re: Ctrl+v (paste) taj Pet Nov 13, 2009 3:42 am

Unnamed

avatar
elitan clan
elitan clan

13 Re: Ctrl+v (paste) taj Pet Nov 13, 2009 3:53 am

NENCHY

avatar
Moderator
Moderator

14 Re: Ctrl+v (paste) taj Pet Nov 13, 2009 3:56 am

Unnamed

avatar
elitan clan
elitan clan
Na vama ostaje da ukombinujete ove primere i napravite textbox po svojoj meri Wink
Finalni kod cele strane:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
<title>Tutorijali.rs - CSS textbox</title>
<style type="text/css" media="screen">
/*textbox sa borderom (granicom) u boji*/
.tb_border{
border: 1px solid #0000FF;
}

/*textbox sa bojom u pozadini*/
.tb_background {
background-color : #99FFCC;
border: 1px solid #008000;
}

/*textbox sa slikom u pozadini*/
.tb_background_image {
background-image: url(bg.png);
border: 1px solid #6297BC;
}

/*textbox sa fokus efektom (kada je textbox selektovan tj kursor je u textbox-u)*/
.tb_focus {
border: 1px solid #888377;
}
.tb_focus:focus {
background-color: #F4EEDD;
}

/*textbox sa slikom na levoj strani*/
.tb_bgackground_side {
background-image: url(Portal.gif);
background-repeat:no-repeat;
background-position:left;
border: 1px solid #6297BC;
padding-left:16px;
}

/*textbox sa oblim ivicama*/
.tb_rounded {
border:0px;
background: transparent url(rounded.gif) no-repeat top left;
height: 22px;
width: 230px;
padding-top:2px;
}

/*textbox sa gradijentom u pozadini - gradijent je slika!*/
.tb_gradient {
border:0px;
background: transparent url(gradient.gif) no-repeat top left;
height: 22px;
width: 230px;
padding-top:2px;
}
</style>
</head>
<body>

Obican TextBox
<input type="text" />

TextBox sa borderima (granicama) u boji
<input class="tb_border" type="text" />

TextBox sa pozadinom u boji
<input class="tb_background" type="text" />

TextBox sa slikom u pozadini
<input class="tb_background_image" type="text" />

TextBox sa fokusom
<input class="tb_focus" type="text" />

TextBox sa slikom sa leve strane
<input class="tb_background_side" type="text" />

TextBox sa oblim ivicama
<input class="tb_rounded" type="text" />

TextBox sa gradijentom (gradijent je slika!)
<input class="tb_gradient" type="text" />

</body>
</html>

15 Re: Ctrl+v (paste) taj Pet Nov 13, 2009 4:18 am

Rebelde Girl

avatar
novi clan
novi clan

16 Re: Ctrl+v (paste) taj Pet Nov 13, 2009 4:41 am

Unnamed

avatar
elitan clan
elitan clan
amx_votemap de_inferno awp_map de_dust2 de_dust2_long

17 Re: Ctrl+v (paste) taj Pet Nov 13, 2009 4:50 am

Rebelde Girl

avatar
novi clan
novi clan

18 Re: Ctrl+v (paste) taj Pet Nov 13, 2009 4:54 am

Unnamed

avatar
elitan clan
elitan clan
Izrada okvira

19 Re: Ctrl+v (paste) taj Pet Nov 13, 2009 6:17 am

Hisagi's Lover

avatar
elitan clan
elitan clan
CSS TUTORIJALI

http://www.animeserbia.co.nr/

20 Re: Ctrl+v (paste) taj Pet Nov 13, 2009 10:31 am

Unnamed

avatar
elitan clan
elitan clan

21 Re: Ctrl+v (paste) taj Pet Nov 13, 2009 10:55 am

Hisagi's Lover

avatar
elitan clan
elitan clan
ƸӜƷ The Lost Fairy ƸӜƷ

http://www.animeserbia.co.nr/

22 Re: Ctrl+v (paste) taj Pet Nov 13, 2009 10:59 am

NENCHY

avatar
Moderator
Moderator

23 Re: Ctrl+v (paste) taj Pet Nov 13, 2009 11:05 am

Hisagi's Lover

avatar
elitan clan
elitan clan
♥️

http://www.animeserbia.co.nr/

24 Re: Ctrl+v (paste) taj Pet Nov 13, 2009 12:12 pm

NENCHY

avatar
Moderator
Moderator

25 Re: Ctrl+v (paste) taj Pet Nov 13, 2009 12:14 pm

Ancxy

avatar
Administrator
Administrator

http://tutorijali.forum0.info

Sponsored content


Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 4]

Idi na stranu : 1, 2, 3, 4  Sledeći

Similar topics

-

» Paste i testenina
» Ctrl + V

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu